Blogs Detail

Istoria gentilor

Istoria gentilor

  • accesmobilpay
  • 2018-05-27
  • 351
  • 0

 

De la primele etape ale civilizatiei, gentile erau articole folosite atat de femei cat si de barbati. Initial au fost folosite pentru transportul banilor si a altor obiecte personale. Stim cum aratau din picturi, amprente, tapiterii si de la cele cateva manere istorice pastrate in muzee, mare parte facute din materiale perisabile.


Gentile au venit intr-o varietate de modele pentru mai multe scopuri, cum ar fi saci cu clame si pungi din piele.  Cu exceptia unor pungi  de umar, toate acestea erau purtate atasat centurii sau braului. La sfarsitul secolului XVI, s-au introdus buzunarele, iar gentile au devenit exclusiv pentru femei.

 

Cand orașul roman Pompeii a fost descoperit in secolul al XVIII-lea, toate lucrurile vechi grecesti și romane au devenit extrem de populare. Aceasta miscare, clasicismul, a avut, de asemenea, un impact profund asupra modei femeilor, astfel aparand prima geanta adevarata, purtata pe o coarda sau lant.


In perioada Revolutiei Industriale, au fost inventate multe metode și tehnici noi de fabricatie. Au aparut si materiale noi, cum ar fi papier-mâché (fr., hartie macerata), fier și otel lustruit, fiind utilizate pentru fabricarea de genti. Au fost create noi genti pentru calatorul modern, pentru a putea sa calatoreasca mai usor cu barca și pe calea ferata. Bagajele de mana pentru calatoriile cu trenul au fost precursorii gentii de mana de astazi.

In secolul al XX-lea, miscarile de arta si moda dar si emanciparea femeilor au fost cel mai influent factor in crearea gentii de mana. Din ce in ce mai multe femei erau angajate iar gentile lor de mana trebuiau sa satisfaca o varietate tot mai mare de nevoi practice. Acest lucru a dus la tot felul de genti pentru scopuri specifice, cum ar fi geanta din piele pentru a merge la birou, genti practice din piele si plastic din timpul zilei, genti elegante, genti stralucitoare si minaudières (fr., genti metalice) pentru seara.

 

Revenind pe meleaguri romanesti, geanta este reprezentata de traista – piesa de mare utilitate, frecventa in majoritatea zonelor tarii ca accesoriu al costumului popular femeiesc si barbatesc, fiind decorate caracteristic zonei etnografice (tesuta cu motive geometrice in Maramures, viu colorata in Banat sau in culori pastelate in Moldova). 

Atelierul CHLOR aduce in urban traista romaneasca reinterpretandu-i design intr-o forma contemporana, dar pastrand specificul zonelor etnografice romanesti. Colectia noastra de debut, “Folchlor calator” aduna laolalta motive traditionale din diferite zone ale tarii, urmata fiind de colectia de inspiratie maramureseana “Mandra” si colectia “Origini”, inspirata din Romanati, taramul haute couture-ului romanesc.

 

“Poarta o geanta romaneasca, poarta Romania cu tine! “ - CHLOR


Surse:

- Muzeul Satului Dimitrie Gusti

- Dictionar de Arta Populara

- https://tassenmuseum.nl/en/


 

Tags:

Leave A Comment