Blogs Detail

5 Romance Celebre

5 Romance Celebre

  • admin
  • 2018-03-08
  • 444
  • 0

Ziua Internationala a Femeii este sarbatorita anual la data de 8 martie pentru a comemora atat realizarile sociale, politicile si conditiile economice ale femeilor, cat si discriminarea si violenta care isi fac inca simtita prezenta in multe parti ale lumii. Ziua Internationala a Femeii a fost adoptata in 1977, printr-o rezolutie a Adunarii Generale ONU.

Intr-o zi atat de speciala, am ales sa va povestim despre 5 femeie care ne inspira si care vor ramane personalitati marcante ale primului secol romanesc.


Regina Maria a Romaniei

A fost principesa de coroana si a doua regina a Romaniei, in calitate de sotie a principelui de coroana devenit ulterior rege Ferdinand I al Romaniei. Este poate unul dintre cele mai complexe personaje din istoria Romaniei, fiind supranumita “Mama ranitilor” sau “Regina soldat”, data fiind implicarea sa activa in Primul Razboi Mondial. Prin celebritatea ei, Regina Maria a facut cunoscuta Romania in intreaga lume. Prin frumusetea si eleganta ei, prin inteligenta si cultura, prin farmecul si forta prezentei sale, prin talentul de “ambasador irezistibil”, intruchipeaza un adevarat mit feminin.

 

Ana Aslan

A fost medic roman specialist in gerontologie, academician din 1974 si director al Institutului National de Geriatrie si Gerontologie. A evidentiat importanta procainei in ameliorarea tulburarilor distrofice legate de varsta, aplicand-o pe scara larga in clinica de geriatrie, sub numele de Gerovital. A inventat produsul geriatric Aslavital, brevetat si introdus in productie industriala in 1980. Printre personalitatile internationale care au urmat tratamentul Gerovital se numara: Charles de Gaulle, J.F. Kennedy, Charlie Chaplin sau Salvador Dali.

 

Samaranda Braescu

A fost prima femeie parasutist din Romania si printre primele din lume. Regina zborului romanesc, Smaranda Braescu este prima femeie pilot si parasutist cu brevet din Romania. Este una dintre marile eroine necunoscute ale neamului romanesc, purtand Romania in suflet si ducand-o pe cele mai inalte culmi. Alintata “Regina Inaltimilor”, are un bogat palmares aeronautic, participand activ chiar si la cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

 

Elisa Leonida Zamfirescu

A fost o inginera si inventatoare romanca, sefa a laboratoarelor Institutului Geologic al Romaniei. A fost membra a Asociatie Generale a Inginerilor din Romania si a Asociatiei Internationale a Femeilor Universitare, unanim recunoscuta drept prima femeie inginer din lume. La initiativa Confederatiei Nationale a Femeilor din Romania, in 1977, a fost instituit “Premiul Elisa Leonida-Zamfirescu” care se acorda pentru merite in domeniul stiintei si tehnicii unor personalitati feminine.

 

Maria Tanase

A fost o interpreta romanca de muzica populara, usoara, lautareasca, romante si teatru de revista. Maria Tanase a avut un repertoriu extrem de vast ce a cuprins cantece din toate regiunile Romaniei si din toate categoriile: doine, oratii de nunta, cantece de leagan, de joc, de dragoste, de petrecere, lautaresti, satirice, bocete. A fost supranumita “Privighetoarea”, “reprezentanta intregii romanimi”, “marea doamna a milenarului cantec romanesc”, “mitul Maria Tanase” si “Edith Piaff a Romaniei”.

 

 

Dupa ce v-am purtat pe taramul acestor minunate romance, am decis sa facem un exercitiu de imaginatie si le-am invitat pe 3 dintre prietenele atelierului CHLOR sa ne spuna ce cred ele care ar fi purtat aceste 5 doamne daca ar fi ales CHLOR.


Bianca - Bianca's Visual Space - o  iubitoare de frumos romanesc ce ne plimba prin locuri minunate din Cluj, ne-a spus degraba ce i-a dictat imaginatia.


Ana Aslan - Geanta Visina

Elisa Leonida Zamfirescu - Geanta Rona

Maria Tanase - Geanta Hora de Fete

Regina Maria - Plicul Ianca

Smaranda Braescu - Ruscacul Orlea

 

Sabina - Floare de Mucegai - antropologist in devenire ce pretuieste tot ceea ce inseamna traditia romaneasca, a considerat propunerea noastra o provocare foarte interesanta.

 

Ana Aslan - Geanta Parau

Elisa Leonida Zamfirescu - Geanta Rona

Maria Tanase - Geanta Semne Ceresti

Regina Maria – Geanta Hora de Fete

Smaranda Brasescu - Ruscacul Orlea

 

Simona - Povesti de impletit - autoarea povestilor impletite dar si o sustinatoare a traditiilor romanesti.

 

 

Ana Aslan - Geanta Iza

Elisa Leonida Zamfirescu - Geanta Visina

Maria Tanase - Geanta Cununa

Regina Maria – Geanta Tia

Smaranda Branescu - Geanta Puterea Perechii

 

 

La final, echipa CHLOR va doreste ca fiecare zi sa o petreceti ca pe un 8 Martie, sa va pretuiti, sa va bucurati si sa ramaneti romance mandre!

 

Cu ganduri bune,

CHLOR

 

Sursa: Caledarul Secolului Romanesc

Tags:

Leave A Comment