Chiar cumperi traditional romanesc?

Chiar cumperi traditional romanesc?

  • admin
  • 2018-01-29
  • 792
  • 0

In ultima perioada s-a dezvoltat un curent de intoarcere la traditii si tot ceea ce implica identitatea romaneasca. Pornim de la pensiunile agro-turistice, care au adoptat un design interior de inspiratie traditional romaneasca si meniuri cu bucate alese ce ne aduc aminte de vremea copilariei la tara, continuam cu felurite produse ce se vor integrate in acest curent, promovandu-se ca fiind 100% romanesti si mentionam, nu in ultimul rand, industria modei, aflata in plina expansiune.


Sa porti piese vestimentare sau accesorii de inspiratie traditionala este la moda si nu este un lucru rau, dar chiar cumparam traditional romanesc?

 

Traditional romanesc inseamna, in primul rand, realizat MANUAL si realizat in ROMANIA. Intorcandu-ne in timp, constatam ca romanii au fost intotdeauna creatori desavarsiti fara sa fi absolvit vreo scoala de Arta sau Design si realizau capodopere doar cu mainile. In prezent insa marile branduri ce au in spate designeri cu scoli inalte, ii copiaza grosolan... Suntem constienti ca tehnologia a avansat, dar sa spui ca un produs cu broderie realizata mecanic este traditional romanesc inseamna sa arunci la gunoi munca unor oameni care de-a lungul timpul au creat totul cu doua maini si au facut-o mult mai bine decat o masina.

 

Atunci cand cumperi un produs promovat ca si produs traditional sau de inspiratie traditional romaneasca, cumpara responsabil! Cel mai raspandit exemplu il reprezinta camasa romaneasca pentru femei, cunoscuta national ca IE si international drept LA BLOUSE ROUMANIE. Gasim astfel de piese, cu preturi mult mai mici decat o ie lucrata manual, la metrou, in magazinele din coltul blocului, dar si in magazine ce se vor promotoare de autentic romanesc sau chiar la targuri de specialitate. Acestea sunt niste copii lipsite de insemnate, realizate mecanic in fabricile din China si India. Cumparand un astfel de produs incurajam aceasta industrie care ne-a asediat si care nu face decat “sa dea o mana de ajutor” la stingerea a tot ceea ce inseamna autentic romanesc. O astfel de bluza se va deteriora cu siguranta dupa 2-3 spalari, dar macar pretul este unul atragator, pe cand o ie romaneasca este o investitie ce dainuie in timp, o comoara lasata generatiilor viitoare. Indemnul nostru este ca sa cumparam mai putin, dar mai degraba obiecte cu o valoare inestimabila in timp.

 

Un alt aspect de remarcat il reprezinta brandurile ce promoveaza piese vestimentare si accesorii de inspiratie traditionala, dar care de cele mai multe ori nu au in spate o documentatie in acest domeniu. Vindem traditional, insa nu stim ce vindem! De cate ori, atunci cand ati cumparat un produs de inspiratie traditionala, ati intrebat si despre semnificatia motivului, regiunea si cine mai exact coase aceste produse (in cazul in care aveti norocul ca broderia sa fie realizata manual)? Aproape niciodata nu mai punem aceste intrebari celor ce vor sa le devenim client.

 

Echipa din spatele atelierul CHLOR incearca sa duca mai departe ceea ce inseamna traditional romanesc, brodand manual motivele traditionale si alocand timp pentru a descifra tainele autenticului romanesc.

 

In final, speram ca v-am deschis o noua perspectiva in ceea ce priveste sfera traditional romaneasca si ca pe viitor veti cumpara responsabil si ne veti face pe noi, creatorii contemporani, sa ne implicam mai mult, sa ne informam si sa oferim produse care intr-adevar poarta identitatea romaneasca in ele.

 

Cu ganduri bune,

CHLOR

 

Tags:

Leave A Comment