Blogs Detail

Colectia Origini

Colectia Origini

  • admin
  • 2017-11-10
  • 878
  • 0

        “Tu a cui esti?”

-          “Sunt nepoata doamnei educatoare”…din Visina Noua, Romanati.

Traim in sau ne-am nascut la “oras” si in zilele noastre raspundem ”sunt din Bucuresti” sau ”din Constanta”. Daca ne intoarcem in timp si privim in urma, constatam ca fiecare “ne tragem” dintr-un sat de poveste. Satul in care poate ne-am petrecut cei mai frumosi ani, anii copilariei, copilaria aceea adevarata cu miros de paine calda facuta in casa de bunica, cu lubenita (pepene rosu) primita la schimb pe grau sau porumb si cu jocuri de mult uitate.


“De unde te tragi/De unde ești de țărână?” = ”Din ce regiune/localitate esti?”

O intrebare atat de simpla, ce pare adesea lipsita de importanta, insa cu un raspuns strans legat de sufletul nostru. Copilaria se intrepatrunde cu originea si, fara sa realizam, si-a pus amprenta pe fiecare dintre noi. Originea vorbeste de la sine despre fiecare individ in parte; afland satul sau orasul unde am crescut, ceilalti pot ghici detalii despre statutul social, obiceiurile si traditiile dragi noua, pot chiar intinui si ce trasaturi de caracter ne definesc. Desi traim in secolul vitezei, hai sa nu uitam de unde am venit, sa ne luam un pic de ragaz si sa ne intoarcem la origini, la copilarie, la oamenii si locurile de-atunci, la amintirile tuturor intamplarilor care ne-au facut oamenii de astazi.

 “Sa nu uiti de unde ai plecat!”

Poate ca in vremurile de astazi expresia are o alta conotatie, dar o consider regula de capatai. Am copilarit la tara, intr-o familie de intelectuali ai satului, iar eu de astazi sunt produsul acestei comunitati. Cand ma gandesc la copilarie, ma gandesc la prima rosie care aparea in gradina si pe care o vizitam in fiecare zi pana cand bunica imi spunea ca este coapta si buna de mancat, la picturile si tortul de ciocolata ale bunicului, la fructele din curtile vecinilor, la serbarile de la gradinita, ocazii in care purtam costumul traditional realizat de bunica si, nu in ultimul rand, la momentele in care ma jucam cu copiii pe linie (ulita).

“Cine sunt astazi?“

Sunt romanca, olteanca de Romanati, si o spun cu mandrie. Sunt din tara lui Brancusi, sunt olteanca apriga de-a lui Amza Pellea si sunt din Romanati - locul unde costumele traditionale din cele mai vechi timpuri sunt piatra de capatai a haute couture-ului romanesc. Am ramas acelasi om nerabdator din copilarie, apreciez arta si traditiile romanesti, impart cu drag orice asa cum faceam si cu jucariile din copilarie, pretuiesc orice lucru care mi se ofera si, mai presus de toate, admir si sustin oamenii din mainile carora traditia romaneasca dainuie peste timp.

Colectia  Capsula “Origini” este inspirata din Romanati, locul celebrei ceramici de Vadastra si a nu mai putin celebrelor cojoace din aceeasi localitate. Coloritul specific zonei, dar si grija si daruirea cu care sunt cusute manual accesoriile din colectie vor sa aduca aminte de origini si copilarie tuturor purtatoarelor de traditie romaneasca. Colectia se lanseaza, luni 13 noiembrie.


In final, drag iubitor de traditie, te provoc sa raspunzi si tu la intrebarile: “Tu al cui esti? De unde esti de tarana?”

Cu ganduri bune,

CHLOR

Tags:

Leave A Comment