Dictionar de Romania

Dictionar de Romania

  • admin
  • 2017-10-09
  • 954
  • 0

Asa cum spuneam si in articolul anterior, ne bucuram ca oamenii se reintorc la traditii chiar si pentru o clipa, gasindu-le un loc in haosul cotidian. Traditia romaneasca, cu tot ce inseamna ea pentru fiecare dintre noi (fie ca vorbim despre obiceiuri, retete culinare, muzica si arta, mestesuguri sau porturi specifice), este cea mai de pret mostenire pe care e musai s-o ducem mai departe, ca doar si noi am primit-o de la bunici si parinti. Din pacate, in secolul vitezei, putini dintre noi mai au timpul necesar sa studieze sau sa se documenteze in amanunt despre traditii. Si uite-asa cunostintele se uita, se pierd si nu se mai recupereaza nicicand.


Mai mult decat a purta o ie autentica, de a purta o geanta cu motive traditionale cusute manual sau de a cumpara ceramica de Horezu este necesar sa cunoastem mai multe detalii despre arta populara pentru a putea sa transmitem viitoarelor generatii adevarata valoare a acesteia.


Suntem convinsi ca nu de putine ori ati vizitat un muzeu etnografic, fie el Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” sau Muzeul Satului Bucovinean, si ati descoperit informatii pretioase, insa de cele mai multe ori termenii nu va erau familiari. Din pacate Google nu a tesut covoare cu bunicile noastre, asa ca nu intotdeauna ne putem baza pe ceea ce gasim la doua clickuri distanta.


Echipa CHLOR lanseaza „Dictionar de Romania”, o campanie prin care ne propunem sa deslusim arta populara romaneasca pentru a o putea transmite mai departe cu (speram noi) mai multa usurinta si certitudine-n glas. In fiecare zi de luni, pe paginile de Facebook si Instagram, CHLOR iti da de veste despre noi taine ale artei populare traditionale.


Am obtinut toate informatiile de la Centrul de Informare al Muzeului Satului „Dimitrie Gusti” si, cu aceasta ocazie, tinem sa le multumim din suflet doamnelor dragute de acolo pentru toata rabdarea si, mai ales, pentru tot sprijinul acordat.

Cum nu am pastrat secretul doar pentru noi, te invitam sa distribui si tu mai departe postarile din campania saptamanala „Dictionar de Romania”! Contribuie la pastrarea si transmiterea artei populare romanesti din generatie in generatie si nu uita: poarta o geanta romaneasca, poarta Romania cu tine!

Cu drag,

echipa CHLOR

Tags:

Leave A Comment