Culoarea anului 2017

Culoarea anului 2017

Daca in industria fashion internationala, trendurile se schimba in fiecare an, in 2017, Pantone stabilind culoare anului ca fiind Greenery, in arta populara romaneasca, cromatica motivelor traditionale romanesti nu tine cont de trend-uri, fiind atemporala.
Cromatica motivelor traditionale romanesti se caracterizeaza prin prospetime si armonie. Semnificatia culorilor folosite pentru brodarea cusaturilor traditionale romanesti este plina de insemnatate si transmisa din generatie in generatie, pana in prezent.  In prima colectie, gentile si plicurile cu motive traditionale romanesti aduna laolalta o multitudine de culori ce spun povestea celei ce le poarta.

 

Conform Dictionarului de Simboluri si Credinte Romanesti, ALBASTRUL este talismanul vitalitatii si al sanatatii, GALBENUL este culoarea gingasiei, evocand lumina, tineretea si fericirea, iar ROSUL  te apara de deochi si de toate relele. VERDELE este simbolul reinnoirii naturii, al prospetimii, al rodniciei si al sperantei,  iar VIOLETUL simbolizeaza increderea in adevar si dreptate. ALBUL reprezinta puritatea , inocenta , in timp ce NEGRUL este asociat pamantului, reprezentand ideea de renastere.

 Motivele traditionale romanesti sunt o expresie a geniului poporului nostru, pastrate mai bine de 2000 de ani, pe care trebuie sa avem grija sa le lasam generatiei urmatoare asa cum le-am mostenit.

Tags:

Leave A Comment